Lauwwarme biefstuksalade

zondag 27 juni 2010 — 21.34

Het is zomer, en we eten zo veel mogelijk salade. Niet alleen omdat dat zo lekker is, maar er moeten ook nog wat zwangerschaps- stoppen-met-roken- en meeleven-kilo's af in huize lijn, en welk seizoen is er nu beter geschikt om gezond en vers te eten dan dit.

Lauwwarme biefstuksalade dus. Wie af wil vallen laat de noedels gewoon weg.

je hebt nodig:

 • 1 plak chinese noedels, een paar minuten geweekt in warm water tot 'al dente' (instructies op de verpakking) en uitgelekt
 • 1 paprika, de helften in dunne reepjes gesneden
 • 2 handjes taogeh
 • 1/2 komkommer in twee 'kwarten', de zaadjes verwijderd, over de lengte in dunne reepjes gesneden
 • 2 biefstukjes, op kamertemperatuur
 • 1 vel nori
 • zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
 • 1 theelepel sesamolie
 • 1/2 eetlepel kikkoman
 • 1 eetlepel sesamzaadjes, geroosterd
 • 2 schijven verse gember
 • 1/2 adjoema of rode peper
 • 2 teentjes knoflook, gepeld en geplet, maar heel
 • sap van een halve citroen

en zo maak je het klaar:

Doe drie eetlepels zonnebloemolie in een koekepan-met-anti-aanbaklaag en verwarm langzaam. Laat hierin de knoflook, de gember en de peper een paar minuten zweten. let op dat het niet bakt, we willen alleen maar dat de olie de smaak aanneemt van de gember, knoflook en peper.

Rol een vel nori op en knip in hele fijne snippers.

Vis de gember en de peper uit de olie en gooi weg. Ook de knoflook mag uit de pan, maar die bewaren we even.

Zet het vuur ietsje hoger, maar nog steeds niet hoog. Bak heel zachtjes de paprika. Na een minuut of 2, 3, als de paprika heel misschien de eerste nauwlijks merkbare tekenen van zacht worden begint te vertonen, doe je de komkommerreepjes en de taogeh erbij en bakt -nog steeds heel zachtjes!- nog twee minuten door.
Doe de groenten over in een slaschaal. Strooi de snippers nori erover, maar hou iets achter voor de garnering.

Draai het vuur wat hoger en als je noedels door je salade wil, bak de dan nu op hoog vuur tot ze iets beginnen te bruinen. Doe bij de salade.

Doe weer wat olie in de pan. Niet te veel, we gaan biefstuk bakken, niet frituren. Doe de teentjes knoflook in de pan en plet ze nog een beetje. Bak nu de biefstuk tot de gewenste gaarheid. Let op dat je 'em niet per ongeluk frituurt, da's vies namelijk. Vuur dus net hoog genoeg zetten dat 't vlees dichtschroeit, maar niet zo hoog dat je pan rookt.

Haal de biefstuk uit de pan met een spatel, zodat je er niet in hoeft te prikken. Laat maar even rustig liggen terwijl je de groenten afmaakt met wat citroensap en een theelepel sesamolie. Misschien wil je er nog wat zout bijdoen, al hoeft dat niet echt. Verdeel de salade over twee borden.

De knoflookteentjes kun je nu ook weggooien. Snij nu de biefstuk in dunne plakjes (gebruik een scherp mes!) en doe ze even terug in de lauwwarme pan, zodat ze een laagje knoflookolie rondom krijgen. Een klein beetje Kikkoman erover (vooral niet te veel!) en snel de pan weer uit, over de salade op de bordjes.

Strooi tot slot de sesamzaadjes en de achtergehouden norireepjes over de salade.

Eet smakelijk! :)


geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.