Marktonderzoek loont

Het Parool verschijnt nu een jaar op tabloidformaat, en dat was reden voor een uitgebreide enquête. Onder de deelnemers werden vijf reizen naar Rome verloot.

Laat Frans nu een van die vijf winnaars zijn…

mazzel! — vrijdag 29 april 2005 – 18.07 — acht reacties


Voetjes

voetjes
Mijn kleinste neefje heeft hele kleine voetjes.

lief he? — donderdag 28 april 2005 – 19.08 — zes reacties


Feest!

Tante van een gezonde neef.

Gefeliciteerd, Broer, Schoonzus en Nichtje!

lang zal 'ie leven, lang zal 'ie leven! — woensdag 27 april 2005 – 12.31 — zes reacties


Lijn maakt FAQ

Wat wilde u altijd al weten?

roept u maar! — vrijdag 22 april 2005 – 18.01 — 24 reacties


Moderne communicatie

Ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik de weblogs uit mijn linklijstje niet meer lees. Dat ik alleen nog maar RSS-feeds lees. Voor de mensen die vinden dat een RSS-feed alleen maar een intro hoort te bevatten, is dat jammer maar helaas. Graag of niet, en als ze hun feeds niet op orde hebben, lees ik ze wel niet. Maar voor de mensen die hun weblog in pure HTML bijhouden en dientengevolge helemaal geen RSS-feed hebben, is het jammer. Ik hou van brijn en niemsz, om er maar een paar te noemen.

Erger is dat ik het contact dreig te verliezen met de weinige mensen in mijn omgeving die geen email hebben. Nu zult u zeggen: “Maar ik kèn helemaal geen mensen zonder email!” en dat is precies wat ik bedoel.

een kaartje is ook leuk — donderdag 21 april 2005 – 13.25 — elf reacties


"Vuige rocker"

Het zal in een artikel in de Oor hebben gestaan. Of in de Popencyclopedie. Dat laatste kan ik nu niet nakijken, want de Popencyclopedie zit nog ergens in een doos. En de Popencyclopedie is trouwens ook Oor.

Het ging over de Stones. En ergens in het midden stond [...] Respectable (dat is zo’n vuige rocker) [...] Dat vond ik helemaal niet. Ik vond the Sex Pistols een rustig punkbandje, en dan kan een liedje van de Stones natuurlijk nooit een vuige rocker zijn.

Maar van lieverlee ging ik natuurlijk toch luisteren. En later, toen ik naar wat anders ging luisteren dan snoeiharde punk, ging ik de Stones leuk vinden. Ik ben zelfs nog een keer per bus naar een concert in Duitsland geweest. De kaartjes voor het concert waren gratis, want ik ging met een vriendinnetje dat aanbeden werd door één van de reisleiders en er geen moeite mee had van dat feit schaamteloos misbruik te maken. We misten bijna de bus omdat we ons versliepen, maar met een twee-minuten-aankleedactie en haar vermogen om snerpend op haar vingers te fluiten, kregen we in leeg Den Haag toch een taxi te pakken, en waren we maar tien minuten te laat. Da’s een ander voordeel van reisleiders die tuk zijn op je vriendinnetje, want anders was die bus natuurlijk allang weggereden. Ik was twintig en vond de reisleider maar een griezel. Om het allemaal extra ruig te maken, dronken wij Four Roses en rookten we voor de Duitse grens zoveel mogelijk hasj. Toen de Stones opkwamen, werd ik door een dronken Duitser op de schouders genomen. Als hij naar links dreigde te vallen, leunde ik naar rechts, en zo viel hij niet om en zag ik meer dan anders van een concert, al moest ik er af en toe op aandringen dat hij niet met zijn rug naar het podium moest staan.

Maar nog steeds als ik Respectable hoor, denk ik: vuige rocker!

now we're respected in society — woensdag 20 april 2005 – 18.45 — drie reacties


Meeste commentaar in maart

Tsssk, helemaal vergeten, het meeste reacties van reageurders met een weblog lijstje over de maand maart.

Beter laat dan nooit dan maar:

www.heuvelachtig.nl (11)

www.sneeuwblind.nl/weblog (8)

blog.lachicamerengue.com/weblog (8)

www.morpurgo.nl (7)

doenietzomoeilijk.nl (6)

www.baviaan.net (4)

www.ellingmann.com (3)

www.ditadres.com (3)

merelroze.com (3)

www.suffie.nl (2)

www.gogh.net (2)

www.duvekot.ca/eliane (2)

www.camarados.com (2)

verbaljam.nl (2)

log.komma.net (2)

u kunt weer inschrijven voor april! — woensdag 20 april 2005 – 01.25 — dertien reacties


Juyo

‘t Is heel simpel. Je vult een glas voor de helft met sinaasappelsap en giet er yoghurt bij. Varieer met verse jus, dubbeldrank, whatever. Maar onthou: in kiwi’s en grapefruits (en ik geloof ook in ananas en papaya) zitten enzymen die yoghurt in een paar minuten dun en bitter maken. Niet doen dus. Of heel snel opdrinken, dat kan natuurlijk ook, en is veel waarschijnlijker.

Ook lekker voor mensen die niet van ontbijten houden :-)

lekkerder dan yoki! — woensdag 20 april 2005 – 01.03 — vier reacties


Bekentenis

Er was iets vreemds aan. Dat ik het leuk vond. The Cure vond ik mainstream, en The Sex Pistols vond ik een rustig punkbandje.

Dus wat moest ik in hemelsnaam met een gladjakker die zichzelf God’s Gift to the World vond? En die nog gladdere liedjes zong? Zelf snapte ik er ook niks van, maar samen met mijn beste vriendin kweelden we zijn hele LP mee. Van begin tot eind. Sananda Maitreya, in 1987 beter bekend als Terence Trent d’Arby. Elk mens heeft recht op een jeugdzonde.

rain, go away! — maandag 18 april 2005 – 22.15 — dertien reacties


Naar de kapper

barbershops Een van de leukste dingen in swingend West Afrika vond ik de kappersreclames. Prachtig geschilderde voorbeelden van de laatste haarmode. Hoewel de kapsalon vaak niet meer voorstelt dan een paar stoeltjes buiten, als je geluk hebt in de schaduw.

Ik vond het dan ook altijd jammer dat ik er geen foto’s van had gemaakt. Gelukkig ben ik niet de enige die dol is op die afbeeldingen. De mooiste zijn tegenwoordig gewoon te koop, zodat ik ze fijn vanuit mijn luie stoel kan bekijken.

Op de site is overigens meer Afrikaanse kunst te bewonderen en te bestellen. Zoals de Zulu Telephone Wirebaskets. Woei!

maar die kapsels zijn niks voor mij... — zondag 17 april 2005 – 14.37 — eén reactie


Ik ben lekker stout

lijn trekt de stoute schoenen aan.

waarover binnenkort meer.

en als ik kwaad ben, zeg ik: Bil! — vrijdag 15 april 2005 – 16.33 — vier reacties


De kwestie van het zakkende dekbed

Ik heb een probleem. Geen groot probleem. Geen wereldschokkend probleem. Maar wel een irritant probleem.

Het gaat over mijn dekbed. We hebben een extra groot en extra breed exemplaar. Hoezen die je voor extra grote en brede exemplaren koopt, zijn dezelfde als voor de gewone extra brede exemplaren. Koop je ze ook nog eens extra groot (20 centimeter langer), dan gaat de fabrikant van het overtrek ervan uitdat de instopstrook over het extra lange gedeelte heenpast.

Nu is dat laatste ook wel zo. Maar doorgaans duurt dat na het in bed kruipen maar een minuut of twee. Want daarna begint het dekbed te zakken. Elke keer dat één van ons zich omdraait, zakt het dekbed een stukje verder uit zijn hoes. Met als gevolg een voeten-dekbed-hoesgevecht aan de onderkant en, nog erger, een ongevulde prop hoes aan de bovenkant.

Heb ik iets gemist? Is hier een simpele oplossing voor die iedereen kent behalve ik? Of moet ik als de donder iets slims verzinnen, er patent op aanvragen en er heel rijk mee worden?

eigenlijk wil ik gewoon lekker slapen — maandag 11 april 2005 – 17.50 — twintig reacties


Thaisige kippesoep

Een hele kip is gewoon te veel voor twee personen. Tenminste, voor een Frans en een lijn. Maar hele gegrillde kip is ook een van de lekkerste dingen die er zijn.

Gelukkig is er met zo’n overgebleven stuk kip heel wat te doen. Ik trek al het overgebleven vlees ervan af, en van het karkas trek ik bouillon. Moeite kost dat niet, en het leuke is dat je eens een ander smaakje kan maken dan de standaard Maggi bouillonblokjesmix. En het is nog prima in te vriezen ook. Je mag trouwens die kip ook helemaal opeten, dan doe je in de soep gewoon wat kipfiletjes ofzo.

Je hebt nodig:
voor de bouillon:

1 kippekarkas

een stuk gember van 2 centimeter

een spriet sereh

2 kleine gedroogde rode pepertjes

eventueel een eetlepel thaise vissaus
voor de soep:

1 liter bouillon (zie boven)

een restje koude kip, of 2 kipfilets, zachtjes gaargekookt in de bouillon

sap van een halve limoen

4 lente-uitjes

een blokje santen, van ongeveer een eetlepel

twee eetlepels verse koriander, fijngehakt

1 plak chinese mie (die dunne ronde)
En zo maak je het:

Grill een kippetje en smikkel smikkel, maar gooi de botten niet weg. Bewaar de vleesrestjes in de koelkast, en zet het karkas op met 1 liter koud water en de rest van de ingredienten. Laat langzaam warm worden en 3 á 4 uur heel zachtjes trekken. Giet af door een zeef en laat afkoelen voor je de bouillon in de koelkast of vriezer zet.

Is dat alles? Heb je dan lekkere kippenbouillon?

Ja. Inderdaad.

En dan het soepje:

Warm de bouillon weer op, en breng zachtjes aan de kook. Als je geen kip overhad, twee kipfiletjes zachtjes 20 minuten koken in de bouillon en in stukjes snijden. De santen oplossen in de bouillon, en de kip erbij doen. Als het geheel weer zachtjes kookt, de mie en de lente-uitjes erbijdoen. De mie goed losmaken met een vork, en nog twee minuten zachtjes doorkoken. Limoensap erbij, even proeven of er zout bijmoet, in kommen doen, en lekker veel verse koriander erover.

Klaar!

smikkel smikkel — zondag 10 april 2005 – 15.59 — vijf reacties