Voor Rebecca

Lieve Rebecca,

Je bent echt nogal naïef. Ten eerste is het allang mogelijk om bij gerede verdenking (en zelfs minder dan gerede verdenking, maar daar wil ik het niet over hebben) een “tap” aan te vragen. Zo’n tap kan een telefoontap zijn, maar ook een internettap. Met taps is het mogelijk niet alleen verkeersgegevens op te slaan, maar ook de inhoud van die gegevens (telefoongesprekken, bestelde artikelen bij eBay, etc.) te benaderen.

Als je iemand verdenkt, zijn er dus effectievere mogelijkheden om bewijs te verzamelen dan alleen de verkeersgegevens.

Als je iemand niet verdenkt, is er geen enkele reden dit soort gegevens op te slaan.

Stel eens: je komt graag in een bepaalde kroeg. Maar op een gegeven moment vind je de kroeg niet zo leuk meer. Er komt ineens allerlei gespuis, en je voelt je er niet lekker meer. Je blijft er dus voortaan weg.

Een jaar later staat de politie op de stoep. Uit de deurcamera van het café is gebleken dat je verleden jaar erg vaak in dat etablissement te vinden was. Net in de tijd dat de toen nog niet zo bekende crimineel X. daar begon te komen. Je legt uit dat je daar niks mee te maken hebt gehad, en dat je die hele X. niet kent. De politie wil daar echter niks van weten. Een week na je laatste bezoek aan het café is de bekende industrieel Y. ontvoerd, en jij bent daar natuurlijk sinds die tijd niet meer geweest omdat je je gedeisd hield. Waarom ben je anders plotseling weggebleven?

Omdat je zelf niet erg paranoide ingesteld bent, heb je indertijd niet de moeite genomen je giebelgesprekken met je vriendinnen op te nemen en te bewaren. En misschien is dat maar goed ook. Anders zou ook die hevige flirt met Z. op band staan. Volmaakt onschuldig waar het de politie betreft natuurlijk, maar je vriend zal er zeker niet zo blij mee zijn.

Kortom: je bevindt je ineens in een situatie waarin je — hoe onschuldig ook — moet bewijzen dat je niet schuldig bent. En als je daar de middelen al toe zou hebben, weet je zeker dat je relatie daar niet ongeschonden uitkomt.

Belachelijk, zul je zeggen. Ik kom nooit in de kroeg, en een camera boven de deur mag wel, maar het bewaren van gegevens van beveiligingscamera’s is verboden.

Maar nu! Je bezoekt regelmatig een bloemschikforum op het internet. Op een gegeven moment komt daar een clubje dat er niks van snapt. Ze hebben het over narcissen en tulpen in een vaas, terwijl jij en je bloemschikvriendinnen heel zeker weten dat dat niet kan. Je zegt er wat van, maar het nieuwe groepje trekt zich daar niks van aan. Jullie denken: “Barst,” en richten een nieuwe yahoo-group op.

Een jaar later staat de politie voor je deur. Blijkt dat het nare clubje van indertijd de bloemschikgroep gebruikte om te overleggen. In code natuurlijk. De politie zegt dat jij in die tijd ook vaak op de betreffende website te vinden was. Je hebt de inhoud van de chats nooit bewaard, dus je kunt niet bewijzen dat je niks te maken had met de geheime voorbereidingen. En misschien is dat maar goed ook, want je vriendje zou zeker niet blij worden van de geile 1 op 1 chats met een zekere Q. waarin jullie niet alleen de bloemetjes, maar ook de bijtjes uitgebreid bespraken.

Je ziet de analogie? Privacywetgeving is er niet voor niks, en dat jij toevallig op een verkeerde plek hebt rondgehangen, is niet jouw fout. Omdat de politie uitgaat van een simpel being there zonder de inhoud van de gesprekken te controleren (wat met een tap heel eenvoudig kan), ben je automatisch verdacht.

Vreemd dat we dat in het dagelijks leven niet pikken, maar dat geen hond wil snappen hoe het zit als het om technologie gaat.

Als je iemand niet verdenkt, is er geen enkele reden dit soort gegevens op te slaan.

onder de noemer: meer over waarom dataretentie een slecht idee is — zondag 31 juli 2005 – 23.02 — zeventien reacties tags: ,


Bewaren is stom

Momenteel is er een hoop discussie over het bewaren van verkeersgegevens. Verkeersgegevens? Zult u zeggen. Verkeersgegevens. Dat zijn gegevens over wie waarnaartoe surft en wanneer. Wie ‘ie belt.

Dat is een slecht idee. Ten eerste kun je je privacy dan wel vergeten. Ten tweede moeten er systemen komen om op deze enorme schaal te gaan monitoren. Dat kan best, dat monitoren, maar het is duur. Duur vanwege de apparatuur, de software, en niet in de laatste plaats de opslagruimte. Hele gebouwen vol harddisks zullen we nodig hebben om al die verkeersgegevens op te slaan. Het laat zich raden wie daarvoor mag betalen. U en ik. De klant.

En dat allemaal omdat criminelen ook bellen en het internet gebruiken. Ja duh! Ze lopen ook, doen ook boodschappen bij de Albert Heijn, of de Lidl. Laten we die ook verplichten om te registreren wat wij allemaal kopen daar. Oh, en laten we ook opslaan waar we heengaan met de trein, hoe vaak we tanken, bedenk het maar. Maar dat krijgt geen overheid erdoorheen, omdat dat natuurlijk een flagrante schending is van alles wat we privacy noemen. Alleen een enkel ontwikkelingsland krijgt dit soort maatregelen er nog doorheen.

Maar als het over (computer)netwerken gaat, is alles ineens anders. Dan mag je niet meer anoniem zijn. Dan moet alles opgeslagen worden. En jammer genoeg snappen de meeste mensen te weinig van netwerken om luidkeels te protesteren. Neem het dan maar van mij aan: bewaren is stom!

Bad idea Harry, bad... — donderdag 28 juli 2005 – 19.27 — zes reacties tags: ,


Food anomalies

We doen nog een linkje. Dit keer naar food with a face.

simple grapes, gone horribly wrong — dinsdag 26 juli 2005 – 11.58 — drie reacties


Can't help myself

Ik heb een zwak voor Guust.

En zo af en toe loop ik tegen een site aan. Misschien niet de mooiste, of de handigst navigeerbare. Maar met veel weetjes, liefdevol samengestelde overzichten, en vooral, veel plaatjes.dusssss… klik klik klik

nou moe! — maandag 25 juli 2005 – 00.59 — zes reacties


Tandheelgekte

Richard is een beetje paranoia.

Dat krijg je van zo'n zendertje in je kies — woensdag 20 juli 2005 – 15.13 — elf reacties


Mamalijn haalt mij in

“Moet je ‘em lenen? De nieuwe Harry Potter?”

“Nee joh, die heb ik allang gedownload.”

ach, hoef ik zelf niet meer te zoeken — dinsdag 19 juli 2005 – 10.58 — zeven reacties


Ik ben een nul

Volgens de BBC dan…

wèèèèèèèè — maandag 18 juli 2005 – 14.30 — achttien reacties


Zo

Harry Potter and the half-blood Prince
Uit.

en nu maar wachten op deel zeven — zondag 17 juli 2005 – 01.31 — acht reacties


Precies op de helft

De PTT belde om half drie vanmiddag aan met het pakje. En nu moet ik wel even stoppen met lezen, want de Albert Heijn gaat zo dicht…

lettervreten! — zaterdag 16 juli 2005 – 19.23 — vier reacties


Meer over mensen die niet zijn wat ze lijken

Girl, you thought he was a man

But he was a muffin

Update: Een plusje (+) in de bestandsnaam van de mp3 maakte het jukeboxscript stuk. Nu werkt het weer!

some people like cupcakes better. I for one care less for them! — dinsdag 12 juli 2005 – 16.52 — eén reactie


Errr

Volgens experts zijn de illegale oppompfeestjes een ware trend. De bezoekers worden er veelal niet met medische siliconen geïnjecteerd, maar met industriële siliconen, zoals afdichtkit.

Dat zeg ik. Gamma! — dinsdag 12 juli 2005 – 11.00 — zes reacties


Fokke en Sukke...

Natuurlijk lees je links en rechts over de onverwacht voorspellende cartoon van Fokke en Sukke, gisteren. Maar wat niet veel mensen weten, is dat Jean-Marc van Tol een eigen striplog bijhoudt. Met vandaag uiteraard commentaar.

ik zou kunnen tieren en vloeken, maar ik doe het maar niet — donderdag 07 juli 2005 – 17.31 — vijf reacties


Ha!

Die softwarepatenten, die gaan mooi niet door. Heeft die maffe voorpagina van mij (en van een paar duizend anderen) zin gehad… :-)

ha! ha! — woensdag 06 juli 2005 – 14.30 — dertien reacties


Ze zien er ook allemaal hetzelfde uit!

www.alllooksame.com

nietes! nietes! — maandag 04 juli 2005 – 15.55 — acht reacties


Het nieuwe nieuwe werk

Daar zat ik dan. Op de bank. Maar dat wilde ik helemaal niet. Bovendien kon ik me dat helemaal niet veroorloven: ik zat al bijna een jaar op 70% van m’n oude inkomen, had een dure verhuizing achter de rug, en op een ww-uitkering maak je weinig kans als je zelf ontslag neemt.

Ik solliciteerde op een baan als projectleider. Dat liep prima, tot ik een testje moest doen van 20 minuten, online, gericht op schoolverlaters, waaruit bleek dat ik niet analytisch genoeg ingesteld was. Ik stelde nog wat voor met referenties, maar dat liep allemaal niet lekker, en ik hoorde niks meer van de desbetreffende potentiele werkgever. Niet zo netjes, maar ja.

Maar toen gaf 10e een feestje. En daar kwam ik ome Bob tegen. En Bob zei: ik freelance bij een stel leuke jongens. Daar ben ik dinsdag. Zal ik even zeggen dat je weer beschikbaar bent? En ik herinnerde me een oud comment. En Bob was daar dinsdag, en op woensdag zat ik daar te praten, en op maandag kon ik beginnen.

En nu ben ik hartstikke blij. Het werk is prettig chaotisch; ik kan het nog net overzien allemaal, dus ik voel me fijn thuis. ’s Ochtends kijken ze niet al te nadrukkelijk op de klok (nee, inderdaad, nog steeds geen ochtendmens, ik), en dan kijk ik ’s avonds gewoon niet. Na enig aandringen staat er hier een echt espresso-apparaat, daar word ik dus echt gelukkig van. De collega’s zijn leuk, de internetverbinding uitstekend, de reisafstand goed te doen, er is genoeg nieuws te leren, ik heb zelf wat in de melk te brokkelen, als we roken kletsen we gewoon wat, of we spreken even wat werk door, het gebouw is fijn en licht, het uitzicht is fijn…

Ik heb, kortom, nog geen dag gehad dat ik geen zin had om op te staan om naar m’n werk te gaan. Man, ben ik blij dat ik opgezegd heb in Zeist!

woehoei! — maandag 04 juli 2005 – 15.09 — tien reacties


Meeste commentaar in juni

Demos eindelijk op 1. Maar hoe?
www.sneeuwblind.nl/weblog (11)

www.rickdekikker.com (8)

blog.lachicamerengue.com/weblog (6)

www.timmietv.nl (5)

www.superolog.nl (4)

www.heuvelachtig.nl (4)

www.ditadres.com (4)

log.komma.net (4)

bliss.punt.nl (4)

www.morpurgo.nl (3)

doenietzomoeilijk.nl (3)

braintags.com (3)

knurpslog.noblespirits.com (2)

eamelje.net (2)

cockie.org (2)

en nu ben ik op tijd! tralalalala — vrijdag 01 juli 2005 – 12.38 — acht reacties