Tag around!

Hippe webgebruikers weten het natuurlijk al langer: Tags zijn de bom. Of eigenlijk zijn tags de bom niet meer. Tags zijn gewoon handig. Ik tag m’n foto’s bij flickr en m’n bookmarks bij del.icio.us. Als ik zou willen, kan ik alle postjes op dit weblog ook nog eens taggen, met de taggerati extension voor pivot.

Nu de feestdagen er weer aankomen, is het lijstjestijd. Ik moet aan diverse mensen doorgeven wat ik hebben wil. En zoals dat gaat: ik weet doorgaans heel goed wat ik hebben wil, behalve als ik het op wil schrijven. Een bekend verschijnsel.

Nu heb ik nog een beetje mazzel. Ik ben begin februari jarig. Elk jaar op 6 december schrijf ik op wat ik graag wil hebben en dat lijstje bewaar ik. Als het niet voortijdig zoekraakt, heb ik eind januari een mooi verlanglijstje. Meestal ben ik tegen die tijd zelf heel verbaasd wat er allemaal opstaat. “Heeee, goed bedacht van mezelf, dat wil ik inderdaad graag hebben, was ik helemaal vergeten!”

Nu kun je bij de meeste internetwinkels wel een wishlist aanleggen. En dan zeg je gewoon tegen iedereen die wil weten wat je wilt hebben: “Hier heb ik een lijstje voor je met 10 url’s, daar vind je mijn wishlists, veel plezier.” Werkt fantastisch. Not. Om maar niet te spreken van je eigen inspanningen om bij te houden wat je waar hebt gewenst. Dan kun je beter een papieren lijstje bijhouden en hopen dat je het niet kwijtraakt. Werkt best aardig -> zie boven.

Het was natuurlijk slechts een kwestie van tijd voordat anderen het met me eens waren en deze zaken eens combineerden. Een tagged wishlist die zich niks aantrekt van wat waar te koop is.

grat.uito.us

en nou niet meer zeuren wat ik wil hebben — woensdag 30 november 2005 – 15.37 — zes reacties


Arbeidsvoorwaarden (1)

Wordt zojuist uitgedeeld: Veronica Magazine.

184 pagina's! — woensdag 30 november 2005 – 10.57 — acht reacties


32 cent per liter

Ook ik zag een paar weken geleden de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over tomatenpuree. En dat tomatensap ook van tomatenpuree gemaakt wordt.

Zelf proberen dus. 1 blikje aanvullen met water tot 250 milliliter. Beetje zout erbij, beetje tabasco of cayennepeper. Blender laten draaien en…

Tomatenschuim. Waterig tomatenschuim.

Mislukt? Nee. Het moet een poosje staan voor je probeert het te drinken. Kennelijk is mengen niet genoeg en moet er ook nog wat oplossen in het water. Maar dan heb je dus tomatensap. Gewoon tomatensap, met als enige verschil dat het niet uit een pak komt, maar uit een blikje en de blender. En nog een voordeel: mijn plotselinge trek in tomatensap vanavond duurt meestal maar een X plus een halve liter. Heel raar, maar na een week gooi ik meestal een halve liter tomatensap weg. Weg tic. En het maakt niet uit of ik een halve liter, of anderhalve of vierenhalve liter tomatensap heb weggetikt.

Nog een voordeel: in mijn kleine Amsterdamse keuken is geen plek voor een paar pakken tomatensap voor als ik er plotseling trek in heb. Zoals dat dus gaat met mij en tomatensap. Maar een paar van die blikjes van 0,08, die duw je dus even mooi in een vergeten hoekje.

maar toch raar dat je die puree kado krijgt bij een blikje van 10 cent — dinsdag 29 november 2005 – 19.27 — acht reacties


Gestrand

Vrijdagavond, om een uurtje of zeven, dacht ik aan mijn schoonzusje. Ze woont in Amersfoort en werkt in Apeldoorn, vandaar. Toch maar even gebeld.

Zij was gewoon thuis, maar mijn broertje had ’s ochtends een afspraak in Apeldoorn gehad. Op de weg terug naar huis was zijn ruitenwisser afgebroken, en nu wachtte hij al de hele middag op de ANWB, die natuurlijk net zo moeilijk over de wegen glibberde als de rest van al die auto’s in 800 kilometer file.

Gelukkig werd hij goed verzorgd…

bijna 10 uur onderweg! — zondag 27 november 2005 – 21.49 — zeven reacties


Jeuheu! Werk!

Tsja. Dat bij de Waag, dat ging uiteindelijk niet door. Toen kreeg ik een mooie aanbieding van een heul groot bedrijf. Ik had daar al bijna ja op gezegd, toen ik gevraagd werd eens te gaan praten bij radio Veronica. En daar begin ik maandag, als webmaster.

Woehoei!

hop hop, aan de slag! — vrijdag 25 november 2005 – 18.16 — zeventien reacties


Kerrieballetjes

Er is kerrie en kerrie. En in Indiase curry gaat zelfs helemaal geen kerrie, maar een voor elk gerecht apart samengesteld kruiden- en specerijenmengsel. Wie daar aan gewend is, vindt kerrie uit de winkel vaak vies.

Er is een uitzondering. En dat is de Hindoestaanse kerrie van Chan. Tenminste, ik geloof dat ‘ie Chan heet, want ik bewaar mijn kerrie dus niet in de zakjes waarin ik het koop, maar in een goed afsluitbaar potje met schroefdeksel. En dat laatste zou iedereen moeten doen, anders smaakt je kerrie na een week al niet meer naar kerrie.

Maar goed. Hindoestaanse kerrie dus. Dat is wat je proeft in de roti. Hindoestaanse kerrie koop je dan ook bij de Surinamer. Dat is vaak een Hindostaan, maar soms een Omu Snesi of een Moksiman. Ik koop het bij de Albert Cuyp. Bij Tjin’s of bij Tjon’s. En als ze geen Chan’s hebben, is elke andere Hindoestaanse kerrie ook goed. Maar dan wel Surinaamse, en geen Indiase.

Kerrie Djawa van de Conimex maak je lekkerder door hem te mengen met extra djinten en koenjit (3:1:0,5), maar duik gewoon eens zo’‘n Surinaams winkeltje in. Is trouwens nog veel meer lekkers te vinden.


Kerrieballetjes
dit heb je nodig:

5 ons rundergehakt

8 &aamp; 10 gedroogde abrikozen

1 tl. cayennepeper

zout

2 tl. hindoestaanse kerrie

1 flinke ui of twee kleintjes

boter

1 tl. komijnezaadjes (kun je eventueel weglaten)

1 tl. zwarte mosterdzaadjes (mag je ook eventueel weglaten)

rode peper naar smaak (sambal voor de luien onder ons)

eventueel knoflook – 1 teentje

1 tl. gemberpoeder (of een halve eetlepel verse fijngehakte gember)

1 tl. ketoembar

1 tl. djinten

1 tl. koenjit

en natuurlijk yoghurt
en zo maak je het klaar:

Hak de abrikozen fijn. Dat gaat het handigste met een goed, groot koksmes, in de keukenmachine wordt het al gauw een plakboel. Kneed het gehakt met de abrikozen, de cayennepeper, het zout en de kerrie. Maak er balletjes van, niet groter dan een pingpongbal. Als je geduld hebt en ballletjes draaien niet vervelend vindt, maak ze dan zo groot als soepballetjes.

Uien grof snipperen en de rode peper fijnhakken.

De boter verhitten in een braadpan, eventueel wat olie erbij tegen het branden, vuur hooghouden en de komijnezaadjes en mosterdzaadjes 10 sec. bakken tot de mosterdzaadjes beginnen te springen. Nu de rode peper ongeveer 30 sec. meebakken.

Doe de uien erbij, het vuur op medium, en langzaam bakken tot ze bruine randjes krijgen, dat duurt een minuut of 8.

Als de uien goudbruin zijn, de eventuele knoflook een minuutje meebakken.

Nu het moeilijkste stuk: de gember. Maar zet eerst een borrelglaasje water klaar. Die gember moet een seconde of 30 meebakken op hoog vuur. En daarvan gaat alles aan de pan kleven, hoe Tefal ‘ie ook is. Met verse gember heb je hier overigens veel minder last van!

Nu je uien wat opzij schuiven, en in die plakkerige pan de balltjes raanbraden. Heel voorzichtig zijn, want de balletjes gaan snel stuk.

Ketoembar en djinten erbij, en ook weer even meebakken tot de geur goed vrijkomt.

Nu het water erbij. Gooi het niet lukraak in de pan, maar langs de zijkant op de bodem. Lekker laten sissen, en alle kleverige kruiden losroeren terwijl het water verdampt.

Nu de pan op het kleine gaspitje (of de laagste stand van uw inductiekookplaat…) Giet yoghurt in de pan, tot de de balletjes bijna onder staan. Strooi de koenjit over de yoghurt. Niet roeren!

Wegzetten en gewoon wachten. Minuutje of 25. In de tussentijd kun je rijst koken. Lekker veel, want die yoghurtsaus is dus erg lekker met rijst.

Als de rijst ook gaar is, zout naar smaak bij de balletjes (even proeven dus). Nog een scheut yoghurt erbij om het af te maken en klaar.

N.B. wel volle yoghurt gebruiken, geen magere!

Traditioneel wordt gehakt in Noord-India gebonden met ei en gram-flour; meel van kikkererwten of gedroogde en fijngemalen peulvruchten. Dat is niet overal te krijgen, en van de smaak moet je houden. Zonder gaat het ook, al gaan de balletjes dan wat sneller stuk. Je kunt natuurlijk ook een eitje en wat paneermeel of een in melk geweekte boterham gebruiken.

extra schepje door je Johma kipkerrie... ook lekker! — dinsdag 22 november 2005 – 23.46 — drie reacties


Ze lezen mee bij Albert Heijn

Vandaag in de inderhaast geplaatste kartonnen Bolletjeschappen:

Albert Heijn Taai-taai

Yay!

dat wordt niks met koken vanavond... — vrijdag 18 november 2005 – 20.29 — vier reacties


Guanabana

Er stond een — voor mij— nieuwe Appelsientje in de schappen: Mango & Guanabana. Ik bekeek de ingredientenlijst, want ik hou wel van mango, maar zo alleen is het wat weeiig. Gelukkig, er zat maar 5% mangosap in (duh!).

Het andere ingredient, guanabana, was met 3,5% nog minder vertegenwoordigd. Ik bekeek het plaatje op het pak, meende de vrucht te herkennen.

Thuis dronk ik een glaasje, en de guanabana was inderdaad wat ik dacht dat ‘ie was. Fris, zurig smaakje, duidelijk te herkennen door de zoete opvulsappen heen.

Maar hee! Ik vroeg me af… waarom Guanabana op het pak zetten als dat ding in het nederlands gewoon zuurzak heet? Of verkoopt dat niet zo goed?

zuurzaksap! — donderdag 17 november 2005 – 16.54 — zestien reacties


Digiklaas

De Albert Heijn ligt vol met Sinterklaasspul. Verkleedspul, pepernoten, marsepein… Maar hoe ik ook zocht in de inderhaast geplaatste kartonnen Bolletjeschappen, ik zag nergens taai-taai. Ik wil taai-taai! Ik hou helemaal niet van pepernoten. Niet van speculaas. Wel van taai-taai. Wat is Sinterklaas zonder taai-taai?

Bob-met-de-kleine-O organiseert een digitale Sinterklaas. Een Digiklaas dus. Misschien dat er ook digitaai-taai bestaat?

hop! meedoen! — woensdag 16 november 2005 – 21.04 — acht reacties


Het grote waarom (3)

Nog een paar linkjes: 1, 2, 3 en 4 (de uitslag van de poll).

lekker bezig, daar bij planet ----- — dinsdag 15 november 2005 – 00.11 — geen reacties


Meeste commentaar in oktober

Waar blijft toch het commentaartoplijstje van oktober? vroeg Casaspider.

Nou, hier. In alle consternatie was ik het helemaal vergeten.
www.rickdekikker.com (9)

wiro.net (8)

blog.lachicamerengue.com/weblog (8)

Ritsaert: 7

yadayadayada.nl (6)

www.potverdikkie.nl (5)

www.timmietv.nl (4)

www.ellingmann.com (4)

www.sneeuwblind.nl (3)

www.heuvelachtig.nl (3)

mariekefotografeert.web-log.nl (3)

log.komma.net (3)

doenietzomoeilijk.nl (3)

www.renesmurf.nl (2)

www.morpurgo.nl (2)

merelroze.com (2)

... en de race is weer geopend — donderdag 10 november 2005 – 13.40 — tien reacties


Het grote waarom (2)

Voortgaand nieuws over Ruud Huisman, Tiscali en Capcave.

Meer linkjes: 1, 2, 3, 4 en 5. Verder kun je hier nog een poll invullen.

wees nou voorzichtig, lijn! — dinsdag 08 november 2005 – 19.35 — vier reacties


Het grote waarom (1)

Mijn vorige werk ging dus failliet.

Ik geef eerst drie linkjes, mag u om te beginnen eens zelf speculeren wat er aan de hand was…

1. Afgetreden Tiscal topman ontkent belangenverstrengeling

2. Zwartboek over afgezette topman Tiscali

3. Voormalig Tiscali-topman ontkent wanbeleid

het reactieding is open! — maandag 07 november 2005 – 20.44 — zes reacties


Twee observaties

1. Als dienstverlener voor de Amsterdamse onderwereld kun je maar beter niet met je kop op TV willen.

2. In djellaba beter niet zwartrijden.

Ga staan als je voor Dnjepr Dnjepropetrovsk bent! — dinsdag 01 november 2005 – 20.38 — zes reacties